Geplaatst op Geef een reactie

De 10 punten waar een goede profielfoto aan voldoet

Onlangs hebben we tijdens een evenement voor ongeveer 100 deelnemers profielfoto’s gemaakt. Een veel gehoorde uitroep was dat het zo fijn was dat ze nu eindelijk een goede profielfoto hadden! Maar wat is nou een goede profielfoto? Hierbij de 10 belangrijkste zaken om op te letten:

1. Wat is het doel van je profielfoto

Bedenk waarvoor je je profielfoto wilt hebben. Een site als LinkedIn heeft een ander doel dan bijvoorbeeld een datingsite als Pepper. Wil je een zakelijke profielfoto dan kies je voor een zakelijke uitstraling. Bij persoonlijke sites zoals Hyves en Facebook hoeft het minder zakelijk, maar toch … realiseer je je wel dat die potentiele klant waarschijnlijk je ook op Facebook heeft gevonden!

2. Herkenbare profielfoto

Zorg dat je herkenbaar bent! Vakantie kiekjes zijn hartstikke leuk, maar of dat nou als profielfoto zo goed werkt … denk het niet! Hoe meer tierelantijntjes als omgeving, hoedjes, zonnebrillen, etc. er in beeld zijn, hoe meer deze de kijker afleiden van het onderwerp: jijzelf! In dit kader onthoud: Less is more!

3. Rustige achtergrond

Breng je publiek niet in verwarring, zorg dat ze niet worden afgeleid. Het is de bedoeling dat de aandacht naar jou gaat! Kies een neutrale achtergrond of zorg dat je voldoende afstand neemt van een achtergrond: deze wordt dan wazig genoeg.

4. Licht

Zacht licht van voren geeft vaak een egale belichting. Zorg er wel voor dat je niet direct flitst, ik vind die slagschaduwen zo lelijk! Kies je voor belichting van de zijkant, dan heb je meer schaduwen en contrast in je gezicht. Dit kan soms wat harder binnenkomen, maar experimenteer!

5. Strak croppen

Pak je computer er nog even bij om de foto krap uit te snijden. Veel profielfoto’s zijn vierkant, dus croppen moet toch. Als je dat gedaan hebt, kijk eens hoe het is als je nog strakker kropt, niet alles van je gezicht moet er perse op, speel met de opties (ook een half gezicht kan een leuk effect geven).

6. Kleur of zwart/wit?

Een heel persoonlijke keuze. Over het algemeen zie je zwart/wit meer bij creatieve beroepen, dat kun je in overweging nemen. Verder kan een zwart/wit foto een beetje wegvallen in een druk kleurige site. Andersom kan een kleurrijke profielfoto er uit springen op een rustige site of document.

7. Gezichtsuitdrukking

Ook hier is het goed een middenweg te zoeken. Te strak kijken kan erg saai overkomen, te jolig schaterlachen oogt niet professioneel (en is vaak simpelweg lelijk). Neem de tijd, in het begin is het even wennen, maar na een tijdje kun je de lol er in krijgen. Praten met iemand kan ook voor meer ontspannen beelden zorgen!

8. Actuele profielfoto

Een mooie foto is belangrijk, maar herkenbaarheid evengoed! We veranderen meer dan we zelf in de gaten hebben. Dus ook als je niet zo blij bent met wat meer (lach)rimpeltjes erbij, is het goed ze te laten zien. Een profielfoto is wat anders dan een glamourfoto!

9. Houd je profielfoto bij de hand

Het is een kleine moeite om je profielfoto altijd bij de hand te hebben: op je smartphone of bijvoorbeeld op Facebook. Als je je foto op een dienst als Dropbox bewaart, kun je evt. andere documenten als je cv erbij bewaren. Soms moet je snel reageren, het is jammer als dat dan niet kan!

10. Professionele profielfoto

Een professioneel ogende profielfoto maak je door op de voorgaande punten te letten. Daarnaast is het belangrijk op de kleine dingetjes te letten: welke kleding, hoe zit je haar, waar sta je en hoe is het licht. Vaak is het fijn de foto door een ander te laten maken. Heb je geen zin in die toestanden en wil je wel een goede profielfoto? Kom naar onze fotostudio en we maken ‘m voor slechts €49!

Second opinion?

Mocht je je huidige profielfoto beoordeeld willen hebben? Reageer met je foto (of link ernaar) en ik geef je een oordeel over je foto. Geheel vrijblijvend en subjectief uiteraard!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.