Geplaatst op Geef een reactie

Auteursrecht – de 10 geboden

Onduidelijkheid over auteursrecht

Bij opdrachtgevers bestaat er vaak onduidelijkheid over auteursrecht. Ga je de juridische teksten bekijken is dat ook niet zo heel vreemd. Daarnaast denken veel mensen dat ze rekening hebben te houden met alleen het portretrecht. Het portretrecht beschermt de rechten van de personen die gefotografeerd zijn, het auteursrecht beschermt de rechten van de fotograaf. Het is een goede zaak om zelf duidelijk te maken welke wettelijke verplichtingen vastliggen. FotografenFederatie heeft met een simpel kaartje de 10 belangrijkste afspraken onder elkaar gezet, bij twijfel neem je contact op met de fotograaf.

10 geboden

 1. fotografenfederatie auteursrecht tien gebodenRespecteer het auteursrecht op foto’s.
 2. Vraag altijd toestemming aan de fotograaf als je een foto wilt gebruiken.
 3. Vertrouw niet op de mededeling van anderen. Alleen de fotograaf kan toestemming geven voor gebruik van een foto.
 4. Maak altijd duidelijke afspraken over het gebruik en de vergoeding.
 5. Gebruik een foto alleen voor de afgesproken doeleinden.
 6. Probeer altijd de maker van een foto te achterhalen. Gebruik een foto niet als je niet weet wie de maker is.
 7. Vermeld altijd de naam van de fotograaf bij een foto.
 8. Bewerk of verknip een foto niet zonder toestemming van de fotograaf.
 9. Let op de rechten die anderen op de foto kunnen hebben. Vraag ook hen toestemming voor gebruik.
 10. Geef de fotograaf altijd een bewijsexemplaar van de publicatie.

Hoe passen wij dat toe

Hoe passen we dit toe bij Fotostudio Jan&Olaf? Over het algemeen portretteren we medewerkers van onze zakelijke klanten en maken we sfeerimpressies van evenementen. Bij deze opdrachten hanteren we meestal de volgende  afspraken:

 • Indien gewenst zorgen wij voor overeenkomsten met betrekking tot portretrecht. Dit gebeurt zelden bij evenementen, maar meestal bij portretten of profielfoto’s. Zowel de overeenkomsten als de foto’s zelf laten we direct door de geportretteerde accorderen. 
 • Wij geven onze opdrachtgever een onbeperkte licentie op het gebruik van de beelden. Zo blijft het auteursrecht (en formele eigendom) bij ons en kan de opdrachtgever de beelden meerdere keren gebruiken zonder onaangenaam verrast te worden door onverwachte facturen. Dit lost twee potentiële problemen op: de opdrachtgever ervaart de opdracht meestal niet als iets voor eenmalig gebruik en wij willen geen fotomisbruik politie spelen;
 • De overeenkomst is tussen twee partijen. Dit houdt in dat de opdrachtgever de beelden mag gebruiken, maar niet doorgeven aan anderen. Zo houden we de beelden binnen het doel waarvoor ze geschoten zijn. Heeft de opdrachtgever zuster- of moederbedrijven of ingehuurde experts (bijvoorbeeld trainers), dan gelden de afspraken niet voor hen. Uiteraard is daar prima uit te komen!;
 • We ontvangen graag een bewijsexemplaar. Het is altijd leuk je werk te zien.

Zo proberen we het helder te houden. Een duidelijke prijs zonder verassingen achteraf. Tegelijk moet je altijd zorgen in gesprek te blijven met je opdrachtgever. Begrip en flexibiliteit aan beide kanten zorgt voor een fijne samenwerking!

Groet, Olaf

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.