Geplaatst op

Is jouw profielfoto geschikt?

Is jouw (zakelijk) profielfoto geschikt?

Dat een profielfoto geen pasfoto is weten we wel, want wie is er nu blij met zijn foto op rijbewijs en of paspoort? Zonder foto geen goed profiel op sociale media. Een profielfoto is onmisbaar en straal jij wel uit wie jij werkelijk bent? Hierbij enkele tips en ticks voor een goede profielfoto.

Er mag een verschil zijn met welke foto je op Facebook of Instagram bent of welke foto je gebruikt op LinkedIn. Realiseer je alleen wel dat een toekomstige werkgever jou wellicht het eerste contact moment heeft met jouw profielfoto. Die eerste indruk kun je maar één keer maken.

 

Wat is een goede profielfoto?

Een goede profielfoto voldoet volgens mij aan de volgende criteria:

  • – frisse en sprankelijke uitstraling;
  • – kijk in de camera en maakt contact;
  • – eerlijk en authentiek;
  • – de foto is technisch goed maar perfect is beter;
  • – verder een aantal afhankelijk van jouw (gewenste) functie.

 

Sprankelijk en fris

Zorg voor representatieve kleding. “better overdressed than underdressed”. Natuurlijk verschilt het welk beroep je hebt. Voor een advocaat gelden andere regels dan een helpdesk medewerker van een online store. Dat je er verzorgd uit ziet is misschien een open deur, maar let er eens op hoe sommige online er bij lopen. Bovendien is dit een regel die je makkelijk kunt invullen.

In de camera kijken

Dit lijkt simpel en is het soms niet. Veel mensen hebben een bepaalde vorm van camera vrees en zouden het liefst weg kijken. Dat kan best creatief zijn, maar als mensen jou ontmoeten is het plezierig als jij ze ook aankijkt. Anders lijkt het er op dat je de kijker niet serieus neemt.

Je kunt natuurlijk een oude vakantie foto uitknippen en gebruiken, een selfie maken met je mobiele telefoon…. Of je maakt een afspraak maken voor een zakelijk profielfoto sessie.