Marks of Pride and Beauty

 

Foto’s met een verhaal

 Met enige regelmaat gebeurt het ons dat iemand niet echt graag op de foto gaat. Ook niet iedereen is even blij zichzelf terug te zien op een foto. Het is net zoals je eigen stem terughoren op een geluidsopname. Maar wat nu als jouw lichaam heel veel afwijkt van een beoogde “Beauty Standaard”…? Marks of Pride and Beauty is een speciaal fotoproject om mensen met grote littekens (vaak brandwonden) te fotograferen.

 

 

Marks of Pride and Beauty

In Maart 2015 ontmoete ik Renske Vuik bij een fotoshoot . Renske is model en heeft heel groot litteken van een 20 jaar oude brandwond op haar borst, hals en deel van haar arm. De wijze waarop zij met haar littekens om ging heeft mij geïnspireerd om een fotoproject te starten en mensen met brandwonden te gaan fotograferen. In december 2015 heb ik een oproep op Facebook geplaatst, welke door veel mensen inclusief de brandwondenstichting met hun Facebook pagina “Leven Met Brandwonden” werd gedeeld. Al snel waren er 20 aanmeldingen! Van jong tot oud en zowel mannen als vrouwen.

Na iedere fotoshoot werd ik en de modellen enthousiaster. De eerste reacties waren direct overweldigend. Het lukte om de mensen te fotograferen met de nadruk op hun eigen identiteit en pas in tweede instantie de aandacht op hun brandwonden te leggen. Dat was exact de bedoeling. We verbergen de brandwonden dus niet en brengen ze juist in beeld. Natuurlijk moet de persoon zelf ook blij zijn met de foto’s en dat is best lastig als je soms je hele leven al niet graag op de foto bent gegaan en altijd een lange broek en/of lange mouwen droeg.

Inmiddels zijn we 30 fotoshoots verder en zijn de eerste mensen echt heel blij met hun foto’s. Neem Sharon, vierde dit jaar voor het eerst carnaval met korte mouwen. Of Hetty, die als kind haar buik en rug verbrandde en nu zelf moeder is geworden.

 

We gaan zeker ook nog even door tot iedereen is gefotografeerd en misschien komt er dan wel eens een boek. Blijf op de hoogte van dit fotoproject en like de speciale Facebook Pagina: Marks of Pride and Beauty. Of kijk op de speciale website van dit fotoproject: www.mpb.photo.

Wil je zelf op de foto neem dan contact op met met FotoStudio XL per email of gebruik het contactformulier op deze site!