Geplaatst op

Als meisje van acht vond ik poseren geweldig

Stagiair bij FotoStudio XL

Als meisje van acht vond ik poseren voor een foto geweldig en zelf foto’s maken ook superleuk. Samen met mijn moeder en broers kwam ik ruim acht jaar geleden voor een familiefoto rapportage met Jan van Beijnhem in aanraking.

Mijn moeder wilde graag een leuke spontane fotorapportage, niet in zo’n stijve portretfotohouding. Nee, het moest vooral gewoon ongedwongen, enthousiast en een tikkeltje gek zijn. Want dat liet pas echt zien wie we waren en hoe we in het leven staan.

Daar wist Jan wel raad mee. Samen met mijn broers van 4 en 10 jaar speelden we in de studio met ballonnen, maakten torentjes door op elkaar te klimmen, kietelden elkaar tot lachen en dansten op muziek. En Jan fotografeerde maar raak, vanaf de grond, klimmend op een trapje, liggend ondersteboven. Een uur lang hadden we de grootste lol met elkaar en het resultaat mocht er zijn. We hangen nog steeds mooi ingelijst in de hal van ons huis. En we krijgen altijd opmerkingen over deze fantastische foto waar het plezier maar ook de liefde en verbondenheid vanaf spat.

De afgelopen jaren nam mijn liefde voor fotograferen toe. Al op mijn 10e kocht ik een kleine digitale camera en inmiddels heb ik mijn camera collectie uitgebreid met een Nikon. Ik fotografeer graag dieren in hun natuurlijke omgeving maar ook sportende mensen leg ik graag vast. Het is een ontzettend leuke hobby, welke me steeds meer bezighoudt.

Toen ik stages moest lopen voor school om inzicht te krijgen wat een eventuele vervolgopleiding zou kunnen worden, bedacht ik dat fotografie best wel heel leuk zou kunnen zijn. Maar waar vind je nu een leuk stage adres waar je 1 x in de week een dagje mee mag lopen, kijken en werken. Kijkend naar de leuke foto in de hal, wist ik gelijk wie ik hiervoor ging benaderen. Jan van Beijnhem van FotoStudio XL.

En het is gelukt! Ik loop nu alweer een paar weken stage bij Jan. Met heel veel enthousiasme legt hij me uit wat er allemaal bij zijn vak komt kijken. Hij neemt me mee naar fotoshoots op locatie, legt me verschillende apparatuur uit, laat me experimenteren met mijn eigen camera en ik help hem met allerlei hand en spandiensten. Wist niet niet er veel meer bij kwam kijken om als zelfstandig fotograaf je boterham te verdienen. Maar het is de gaafste stage tot op heden en dat komt mede door het aanstekelijke enthousiasme voor fotografie van Jan.

Of ik daadwerkelijk de fotovakschool ga volgen weet ik nog niet zeker. Ik heb vele interesses en het is best erg moeilijk om op je 16e al te bepalen wat je later in je leven moet gaan doen. In ieder geval geniet ik met volle teugen van mijn stagetijd bij Jan en hoop dat ik de komende maanden nog veel mag leren en meewerken.

Iris Rustenburg