Geplaatst op

Mensen met littekens nagapen?

Mensen met littekens nagapen?

Je kent het wel, je bent in de supermarkt en ziet in je oog hoeken iemand met best wel heftige littekens. Hoe moeilijk is het om niet te kijken en te doen alsof die littekens er niet zijn? Soms betrap ik mijzelf erop dat ik net iets te lang kijk of te geforceerd doe alsof er niets aan de hand is. best lastig mee om te gaan, maar dit ongemak staat natuurlijk niet in de schaduw hoe de mensen met littekens zich zelf de hele dag moeten voelen.

Mensen met littekens zijn, zonder dat ze daar zelf voor hebben gekozen, een soort bekende Nederlander. Bovendien is de aanleiding meestal ook een stuk minder positief. Hiermee omgaan als is eigenlijk niet eens voor te stellen!

Marks of Pride and Beauty

Dit was o.a. de aanleiding om twee jaar geleden het Marks of Pride and Beauty fotoproject te starten. Ik wilde mensen met littekens, krachtig en trots gaan fotograferen. Het project begon met Renske Vuik. Zij is (foto)model en desondanks heeft zij best een groot litteken op haar borst, hals en arm. Dit is ontstaan toen ze twee jaar oud was. Een litteken dat helemaal bij haar past en zoals ze zegt: “Dit heeft mij gevormd tot wie ik nu ben”. Renske staat krachtig en trots in het leven.

Door een fotoshoot met Renske kwam ik op het idee om juist mensen met littekens te gaan fotograferen.

Tijdens de fotoshoot probeer ik mensen eerst op hun gemak te stellen en zich helemaal zichzelf te laten zijn. We delen onze eigen ervaringen en bespreken wat de foto straks uit zouden moeten stralen. Meestal is er ook een visagiste bij en die gaat na deze uitgebreide kennismaking aan de slag. Pas daarna gaan we fotograferen. De deelnemers gaan vaak moei maar voldaan naar huis.

De resultaten in een fotoboek

Na de bewerking van de foto’s plaatsen we meestal één foto online. De impact is enorm en de reacties uitsluitend positief.

Na zo’n vijftig deelnemers wordt het tijd voor een uitgave in een prachtig fotoboek. Naast nieuwe en nog nooit vertoonde foto’s is komt hier ook meer ruimte voor een persoonlijk verhaal. Om de productiekosten van het boek te dekken is hiervoor een crowdfunding gestart.

Ben jij geïnteresseerd en wil jij deze mensen helpen om hun verhaal te laten uitgeven? Doneer dan nu jou bijdrage en je ontvangt een passende tegenprestatie.

Ook kun je het fotoboek alvast bestellen. Je ontvangt dan t.z.t. een gesigneerde uitgave.

Wil je dit project zakelijk steunen? Neem dan contact op met Jan van Beijnhem (jan@fotostudioxl.nl of 06-24222113). Ook op de crowdfundigspagina staat ook al een optie voor een zakelijke donatie, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden.

Bedankt voor jouw bijdrage en laten we deze mensen een hart onder de riem steken en een prachtige herinnering geven!

Help mee en geeft jouw donatie