Geplaatst op Geef een reactie

Back to Basics

Ook wij zijn voor wat betreft fotografie afkomstig uit het analoge tijdperk. Zowel Olaf als ik fotografeerden vroeger ook graag op rolletjes. Maar toch heeft onze passie heeft pas echt een grote vlucht genomen bij de opkomst van digitale technieken. Digitale fotografie heeft voordelen, waar we niet eens meer bij stil staan. De feedback vanuit de camera is er direct, waar je vroeger soms dagen moest wachten op het resultaat. Instellen van de camera kan per foto en hoeft niet meer per rolletje waar er bovendien maar 36 opnamen mee konden worden gemaakt. En dan hebben we het nog niet eens over de variabele kosten per foto.

“Magie”

Aan de andere kant is er ook wel een beetje van de magie verdwenen, het zien van het totstandkomen van een afdruk in de doka, de geur van fixeer, de kans dat het mislukt en het geluk dus als het lukt… en dat alles is nog niet zo heel erg lang geleden!

Wat velen niet weten is dat deze technieken en spullen daarvoor nog steeds in overvloed verkrijgbaar zijn. Zo hebben wij sinds kort weer eens een echte (oude) Hasselblad 500 c/m afgestoft. De camera is gemaakt tot halverwege de jaren 60 en de iets latere modellen hebben zelfs de maanlandingen nog gefotografeerd. De rol-film 120 (6×6 cm) is ook nog steeds verkrijgbaar voor zwart/wit en zelfs voor kleur. Voor die laatste is het wel ietsje lastiger om de films te ontwikkelen, maar zwart/wit kan heel goed zelf met een minimale donkere kamer. Een paar flessen ontwikkelaar en fixeer en een ontwikkel containertje hoeft het niet eens in een “donkere” donkere kamer.

Leuk om weer eens bezig te zijn met 12 opnames per rol en weer eens na te denken hoe je de foto wilt maken! O, ja het negatief dat is ontwikkeld kun je natuurlijk gewoon inscannen en wordt het toch nog nog een beetje digitaal:-)

Binnenkort meer over onze analoge ontdekkingstocht en waarschijnlijk ook wel in de nieuwe vervolgcursus die in september gaat starten!

“Back to Basics, Brings inspiration Back!”

20130301-Steampunk-2028-2 20130301_Steampunk Hasselblad

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.