Geplaatst op

Marks of Pride and Beauty

Met enige regelmaat gebeurt het ons dat iemand niet echt graag op de foto gaat. Ook niet iedereen is even blij zichzelf terug te zien op een foto. Het is net zoals je eigen stem terughoren op een geluidsopname. Maar wat nu als jouw lichaam heel veel afwijkt van een beoogde “Beauty Standaard”…? Marks of Pride and Beauty is een speciaal fotoproject om mensen met brandwonden te fotograferen.

Marks of Pride and Beauty

Vorig jaar bij een fotoshoot ontmoete ik Renske Vuik. Renske is model en heeft heel groot litteken van een 20 jaar oude brandwond op haar borst, hals en deel van haar arm. De wijze waarop zij met haar littekens om ging heeft mij geïnspireerd om een fotoproject te starten en mensen met brandwonden te gaan fotograferen. In december 2015 heb ik een oproep op Facebook geplaatst, welke door veel mensen inclusief de brandwondenstichting met hun Facebook pagina “Leven Met Brandwonden” werd gedeeld. Al snel waren er 20 aanmeldingen! Van jong tot oud en zowel mannen als vrouwen.

Na iedere fotoshoot werd ik en de modellen enthousiaster. De eerste reacties waren direct overweldigend. Het lukte om de mensen te fotograferen met de nadruk op hun eigen identiteit en pas in tweede instantie de aandacht op hun brandwonden te leggen. Dat was exact de bedoeling. We verbergen de brandwonden dus niet en brengen ze juist in beeld. Natuurlijk moet de persoon zelf ook blij zijn met de foto’s en dat is best lastig als je soms je hele leven al niet graag op de foto bent gegaan en altijd een lange broek en/of lange mouwen droeg.

Inmiddels zijn we 10 fotoshoots verder en zijn de eerste mensen echt heel blij met hun foto’s. Neem Sharon, vierde dit jaar voor het eerst carnaval met korte mouwen. Of Hetty, die als kind haar buik en rug verbrandde en nu zelf moeder wordt. Hoe zal haar huid zich gaan ontwikkelen de komende maanden?

Sharon de Kok

We gaan zeker ook nog even door tot iedereen is gefotografeerd. Blijf op de hoogte van dit fotoproject en like de speciale Facebook Pagina: Marks of Pride and Beauty.