Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwe Jaargang

Iedereen een heel gelukkig 2012! Na een kort bestaan van deze blog gaan we officieel nu al de tweede jaargang in hoewel dit ook pas de tweede blog is:-) Wat zal 2012 brengen? In ieder geval weer veel foto’s!
Vorige week druk met het afronden van het oude jaar geweest. Foto’s archiveren en zorgen dat de juiste backups zijn gemaakt. Wekelijks horen we verhalen van mensen dat ze bepaalde foto’s kwijt zijn. Verschillende redenen zijn vaak de oorzaak, maar een PC crash hoor ik het meest. Ook vorige week liep ik nog een keer tegen de volgende (oude) commercial kodak commercial.

Deze geeft nog eens aan wat de waarde is van foto’s (Keep me, Protect me and Share me and I will live Forever!).

Maar dan moet je wel de backups goed regelen!
Hoewel je nooit voor 100% zeker kunt zijn voor alle situaties dat je je foto’s veilig hebt staan, is het met een beetje aandacht wel gemakkelijker dan vroeger in het chemische-foto-tijdperk.

Waar moet je op letten:

  1. waarop op? medium, (harddisks, netwerkschijven, CD-ROM/DVD of internet..etc.)
  2. welke plaatst? sla ik de foto’s op.
  3. hoe? welke procedure, en hoe vaak etc.

Hoe?
De keuze van het medium is mede bepalend. Iedereen heeft wel eens een CD of DVD gekend die defect ging. Ook harde schijven hebben de bijkomstige eigenschap toch af en toe eens stuk te gaan. Het eeuwige leven is ook voor medium nog niet uitgevonden! Heb je bijvoorbeeld nog oude VHHS videobanden? De kans is klein dat er na meer dan 10 jaar nog iets leesbaars opstaat! Harde schijven kunnen natuurlijk stukgaan als ze draaien, maar nog waarschijnlijker is dat als ze een lange tijd hebben stil gelegen niet meer willen opstarten. Over een langere periode gezien zul je dus de bestanden van het ene medium naar het andere moeten kopiëren. Gelukkig worden opslagcapaciteiten steeds groter en betrouwbaarder, waar door dit niet eens zo heel erg duur hoeft te zijn.

Waar?
Natuurrampen komen helaas nog steeds voor en niets wijst erop dat dat voorbij gaat in 2012. Ook brand of waterschade is er om rekening mee te houden. Zorg dus dat je bestanden op minimaal 2 (en nog beter is 3) fysieke gescheiden plaatsten worden bewaard. Het internet heeft de laatste jaren zich goed ontwikkeld en is het steeds eenvoudiger om grote hoeveelheden data te versturen. Online backup wordt steeds goedkoper en is dit dus ook een nieuwe mogelijkheid.

Procedure?
Welke methode op welke plek je ook kiest, hoe zorg je dat op alle plaatsen en versies de juiste en laatste bestanden staan is misschien wel het belangrijkste. Je zult hier in ieder geval goed over moeten nadenken. Test ook regelmatig de toegankelijkheid van je bestanden en of je backups nog kunt terugzetten.

Het is zoals je kunt lezen niet heel ingewikkeld, maar ook zeker niet eenvoudig in de uitvoering! Ik hoop dat dit jullie aan het denken zet om de backuppen van bestanden (niet alleen jullie foto’s!) goed te gaan regelen. Belangrijk om een voor jouw werkbare procedure te bedenken. Mocht je vragen hebben zijn we graag bereid om samen met jou hierover van gedachten te wisselen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.