Geplaatst op Geef een reactie

6 tips voor het fotograferen met je smartphone

Misschien wel de grootste vorm van fotografie, in aantallen dan is het fotograferen met je smartphone. We hebben er zelfs speciale termen voor: iPhoneography of Smartphoneography. Niet zo gek natuurlijk; onze telefoon is vergroeid aan onze hand en de camera is bij de huidige modellen best redelijk. Beter wordt het nog met onderstaande tips:

1. Stil!

Je camera heeft even de tijd nodig om scherp te stellen. Geef ‘m ook die tijd! Hoe stiller je je camera houdt, hoe beter het resultaat is. Uit de losse pols fotograferen kan, maar even met twee handen vasthouden en een stabiel punt zoeken helpt al enorm!

2. Macro

Je telefoon is niet geschikt voor foto’s op grote afstand. Dat is natuurlijk niet zo gek, het is een super kleine lens en sensor. Waar is je telefoon dan wel geschikt voor: macro foto’s. Voor velen een favoriet fotografie onderwerp en laat je telefoon daar nou ijzersterk in zijn. Fotografeer de dagelijkse dingen van heel dichtbij!

3. Licht

Verwacht niet teveel van je telefoon, bij moeilijk licht heeft je telefoon het moeilijk. Als het donker wordt krijg je heel veel ruis in de foto’s. Ook je flits doet hier niet veel aan, de lichtopbrengst hiervan is klein. Soms kan de HDR stand van je telefoon helpen je foto’s bij moeilijk op te lichten. Maar kort gezegd: meer licht geeft betere foto’s.

4. Apps

Maak gebruik van populaire apps als instagram. Instagram geeft op een makkelijke manier filters mee aan je foto’s. Mijn favorieten zijn naast Instagram Camera+ en Snapseed. Beide hebben de mogelijkheid om zowel de plek te kiezen waar je scherp wilt stellen als de plek te kiezen waar je licht wilt meten. Zo kun je heel snel met twee keer klikken een mooi belichte en scherpe foto maken.

5. Zoom

Kort en krachtig: niet doen! Digitale zoom is niks anders dan het vergroten van je pixels en komt de kwaliteit niet ten goede. Loop wat dichterbij of pak een ander onderwerp (zie ook Macro).

6. Presenteer

Op je telefoon staan honderden foto’s, maar wat doe je ermee? Waarschijnlijk niks. Een hele leuke oplossing hiervoor is iXXi. Dit is een foto product voor aan de wand waarbij je meerdere vierkante foto’s kunt laten afdrukken, zo krijg je een fotowand met verschillende telefoonfoto’s. Wat maakt het helemaal leuk? Wisselen of uitbreiden is super makkelijk!

Veel plezier met fotograferen!

Groetjes, Olaf

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.