Geplaatst op Geef een reactie

Inspiratie en concepten (Deel 1)

Creativiteit is vaak iets ongrijpbaars en onbegrijpelijks. Het is in ieder geval best lastig iets unieks te doen. Iets maken wat er helemaal nog niet is en nog nooit door iemand op die manier gedaan. Hoe doe je dat? Kan dat eigenlijk wel? Alles begint met goede inspiratie en ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan. – Jan en Olaf

Wij hebben het er in de studio nog al eens over dat we toch echt vaker vrij werk moeten maken. Gewoon, voor je eigen portfolio en om natuurlijk weer wat te leren. Wanneer we beginnen over het vrije werk is het eerste wat je gaat bedenken; Wat ga ik maken? Zoals hier boven al staat is het best lastig om iets unieks te maken, toch wil je dat proberen. Ik ga jullie wat vertellen over mijn eigen werkwijze voor vrij werk.

Je begint met inspiratie op doen, maar ja, waar doe je dat? Ik wilde heel graag werk van Erwin Olaf namaken, maar dan op mijn eigen manier. Terwijl ik bezig was met daar over na te denken, werd ik er eigenlijk niet zo enthousiast van. Het begon een beetje te voelen als; ik ‘moet’ dit doen en niet meer als iets leuks. Wat er bij mij dan gebeurd is dat ik alles een beetje laat versloffen, me er niet meer echt mee bezig houdt, omdat het me simpelweg dan niet meer zo interesseert.

Bij mij komt inspiratie op de meest vreemde plaatsen naar boven, maar ik weet dan altijd wel gelijk: Dit is het! Dat wil ik dan liever gisteren dan vandaag uitgewerkt hebben en er zo snel mogelijk mee beginnen, maar je moet ook weer niet te snel willen gaan natuurlijk.

Mijn inspiratie voor het werk wat ik wil gaan maken, kwam in me op terwijl ik naar de bus liep. Ik wil graag vrouwelijke modellen naakt gaan fotograferen in de studio, maar dan wel kunstzinnig naakt en niet ‘playboy’ naakt. Het gekke is dat ik onderweg naar de bus nou niet echt iets inspirerend tegen kom, maar ineens kwam het in me op en wist ik het.

De reden dat het ineens zo duidelijk werd is dat ik het los gelaten had. Wanneer ik alles los kan laten, komen de beste ideeën omhoog.

Voor sommige mensen kan het dan heel goed werken om zichzelf terug te trekken op een plek waar ze het liefst komen of juist met heel veel mensen om zich heen. Dat is iets heel persoonlijks en kan niemand je vertellen, dat moet je zelf onderzoeken.

De volgende keer ga ik verder over concepten, wat is het en hoe maak je het.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.